Winkeltips
Veel carnivoren willen graag duurzame producten eten. Ethiek, milieu, maar ook omdat er dan geen meuk in het vlees zit. Staartjes, snaveltjes en hoorns die mochten blijven zitten, scharrelende varkens, kalfjes die bij hun mama mogen blijven. Natuurlijk voer, geen medicijnen, hormonen of antibiotica. Kortom, goed vlees van dieren die een goed, natuurlijk leven gehad hebben.
Hoewel supermarkten wel 'biologisch' vlees, zuivel en eieren aanbieden, wat heel mooi is, kan het nog veel beter dan dat.
Waar dan? Nou, hieronder! Heb je zelf nog tips, laat het me weten!
(Nee, ik word niet gesponsord door deze bedrijven en zet ze hier belangeloos neer. Nouja, belangeloos... alles in het belang van mens, dier en natuur.)
Slagerij van der Geer, Veenendaal
Eerlijke producten gemaakt van puur natuurvlees, afkomstig van dieren die altijd buiten lopen.
Deze onderneming ken ik pas sinds kort, en ik ben weg van hun visie en manier van werken. Zij dragen bewust het label 'biologisch' niet, want dat is ze nog niet zuiver genoeg! Het vlees is van de best mogelijke afkomst: graasvarkens in het bos, runderen in natuurgebieden. Zelfs de vleeswaren: waar vaak nog E250 (natriumnitriet) wordt toegevoegd (zelfs in biologische vleeswaren), doen zij dit niet. Want ons lijf zit eigenlijk ook niet op E250 te wachten. En een goed product kan prima zonder. Maar daarnaast hebben ze ook diverse andere zeer verantwoorde producten zonder troep of toevoegingen, zoals honing, kruiden, A2/A2 kaas, Kefir, koffie, fruit, bier... eigenlijk een kleine supermarkt.
Oh en niet onbelangrijk.. dit alles voor zéér schappelijke prijzen.
John van der Geer is een gepassioneerde vakman met hart voor de wereld, dieren en gezondheid, en een bezoek aan zijn winkel in zeker de moeite waard! Er ligt altijd wat te proeven, en John is altijd in voor een gezellig gesprekje.
Maar je kan ook online shoppen, dan wordt het gewoon thuisbezorgd.
Hier vind je hun website.
Slagerij de Woeste Grond, Sellingen
Meukvrij natuurvlees zonder bijsmaak. Grasgevoerd, traceerbaar en zonder toevoegingen.
Zij waren mijn eerste go-to toen ik begon met carnivoor. Wat een helden, en wat hebben ze in een aantal jaar een mooi, eerlijk bedrijf neergezet met hart voor mens, dier en natuur. Echt een aanrader!
Je kan er online bestellen, maar het is zeker de moeite waard om nu en dan af te reizen naar het pittoreske Sellingen, hun sfeervolle winkel te bezoeken en een kop koffie te drinken met Leon en Eugenie. Ik maak er dan een uitje van: boek een nachtje Groningen in een Airbnb en je bent er even lekker uit.
Meer info over bestellen en hun visie en producten vind je hier.
Ook zeker niet te missen: hun geweldige nieuwsbrieven en hilarische youtubevideo's, waaronder deze, over hoe je "kippenchips" kan maken (tip: zeer carnivoorproof en erg lekker!)
Ecoboerderij De Haan, Ingen (betuwe)
Blije koeien, blije wei, A2/A2 zuivel, natuur in balans. Top! Klik ook zeker even op hun kopje 'nieuws', leest leuk weg.
Bij Ecoboerderij De Haan lopen de koeien zoveel mogelijk buiten, als ze in de winter op stal staan krijgen ze alleen gras, géén 'krachtvoer'. Het weiland wordt bemest met stalmest, compost, Keltisch zeezout vol waardevolle mineralen - en met magnesium (Zechsal). De koeien krijgen alleen gras, klaver, kruiden, hooi en luzerne, een plant uit de vlinderbloemenfamilie. Ze krijgen water dat is gevitaliseerd met een AA OB Massa Schelpkalk Vitaliser, aangevuld met Keltisch zeezout. Door het strooien van zeezout brengt De Haan alle waardevolle grondstoffen uit de oceaan weer terug, grondstoffen die in de loop der jaren zijn uitgespoeld naar de zee. Op de melktank is bovendien een speciale 'melkvitaliser' gemonteerd. Ecoboerderij De Haan is de eerste biologisch gecertificeerde boerderij met A2/A2-melk.
(Die 'melkvitaliser' heeft me, ik ben erg benieuwd wat dat mag zijn, wellicht binnenkort meer ;-)
Slagerij van Os, Doorn
Wil je een puur stukje rundvlees eten, weten waar het vandaan komt en vindt je dierenwelzijn belangrijk? Koop het rechtstreeks bij de boer.
Een familiebedrijf in het mooie Doorn, bij mij om de hoek... ook hier kocht ik veel van mijn eerste vleesstukken als carnivoor. Ze hebben er vaak ook jam, honing en wat andere leuke producten, absoluut de moeite waard om eens langs te gaan. Tip: de shortribs! Jum.
Je kan wel bestellen maar ze bezorgen niet, kijk even goed naar hun openingstijden wanneer je het dan kan afhalen.
Meer over hen vind je hier op hun website.
Zorgnatuur, 6 locaties of bezorgen
Puur natuur, blije dieren, kortom... zoals het hoort.
Bij onze online slager en zorgboerderij vindt u een unieke combinatie van Zorg & Natuur. Grasgevoerd natuurvlees van eigen runderen en schapen, die vrij rondlopen in natuurgebieden in samenwerking met Staatsbosbeheer. Met inzet van de deelnemers van onze zorgboerderij. Eet mee en geniet van bijzonder natuurvlees met een verhaal.
Kijk hier op hun site naar de mogelijkheden.
Natuurslagerij van Santen, Wageningen
Diervriendelijk - Zuiver - Milieubewust
Jaap van Santen, slager met een verhaal: “Ik wil weten waar mijn producten vandaan komen, ik wil verantwoord bezig zijn voor milieu en mijn dieren.” Hij hekelt de misstanden in de slachterijen en daarom gaat hij zelf naar de slachterij om polshoogte te nemen. Gaat het goed met zijn dieren en kan hij met een gerust hart ze daar laten slachten? Zijn dieren noemt Jaap ze, want hij weet waar ze vandaan komen. Jaap kent de boer en leveranciers van de runderen, polderhoen en de varkens. In de winkel vertelt hij graag over hoe fijn en natuurgetrouw de dieren leven op de biologische boerderijen. Geen antibiotica, veel ruimte in het groen en ze krijgen de tijd om te groeien. Dat komt weer de smaak en de stevigheid van het vlees ten goede.
Kijk hier op hun site naar de mogelijkheden.
Boerderij van Herk, Loosdrecht
Aberdeen Angus - Diervriendelijk, grasgevoerd, geen hormonen en antibiotica
De diervriendelijke manier waarop landbouw wordt bedreven heeft opzienbarende neveneffecten, zoals vlees van uitstekende kwaliteit en vol van gezonde omega-3 vetzuren. Onze dieren bij Boerderij van Herk worden op een diervriendelijke en duurzame manier gehouden. Ons belangrijkste principe is respect voor onze dieren en respect voor ons land. Wij zijn daarom een boerderij met een aanpak die niet alleen het vee ten goede komt. De boerderij beschikt over uitgestrekte landerijen met per koe een 1/2 voetbalveld aan sappige grasmat die met de juiste mineralen en spoorelementen gedurende het jaar wordt gevoed.
Kijk hier op hun site naar de mogelijkheden.