Blog en Wetenschap 

Ik zeg niet dat het zwart-wit is of dat ik de waarheid in pacht heb, maar pleit voor meer nuance in het vlees-is-drama verhaal. Want eigenlijk weten we nog helemaal niets.  

Wat betreft gezondheid niet (nog geen goed onderzoek naar gedaan, wie mij kan verbeteren, graag), maar ook wat betreft milieu-impact niet (wel veel cijfers, maar mateloos complex). Maar daar kunnen we als mens nou eenmaal niet zo goed mee omgaan, dus we gaan liever wat roeptoeteren.


Waar dat geldt, ga ik graag terug naar de evolutie en hoe dingen geworden zijn zoals ze zijn. Binnen de psychologie, maar ook voeding en milieu. En dan is vlees eten goed en gezond, mits bewust en met hart voor dier en natuur. 

Voor veel complexe dingen in het leven geldt, ook in mijn vakgebied: voor bijna elk onderzoek waaruit conclusie A wordt getrokken, is er wel een onderzoek te vinden die conclusie B rechtvaardigt. (Of, als je pech hebt, wordt B niet gepubliceerd omdat het 'niet kan kloppen' of 'niet sexy is'.) Dus voor wat meer B, na teveel A:  

29-12-2023

Maar het milieu dan! 😱 


De impact van vlees op het milieu?

Die cijfers over het water dat al die koeien zouden verbruiken? Dat is 94% regenwater en dat piesen ze weer uit of ze maken er vlees van. Al die landbouwgrond? Dat is grotendeels grond waar we anders toch niets mee kunnen, maar vee kan daar wel op grazen en de grassen en begroeiing upcyclen tot zeer hoogwaardige voeding waarvoor wij geëvolueerd zijn. Goeie kans dat er per gram amandelmelk in die 'groene' cappucino 10 x meer water verbruikt werd dan bij biefstuk, en dan wél drinkwater. En je krijgt er veel minder voedingsstoffen voor terug. En zo is er nog veel meer nuance.... 


Zie hier bijv prof. Frank Mithloehner op youtube: 

Eating less Meat won't save the Planet. Here's Why