Grote namen in de 'carnivoor-wereld'

Onderzoekers, psychiaters, artsen of auto-didacten die naar mijn mening met goede onderbouwing veel zinnigs te zeggen hebben over voeding, carnivoor en de invloed op ons welzijn.
 
Onderstaande mensen komen allemaal niet uit Nederland... ik zoek hun Nederlandse equivalenten. Ken je iemand? Laat het me weten

Dr. Georgia Ede, psychiater 

Psychiater Georgia Ede is een door Harvard opgeleide, board-gecertificeerde psychiater, gespecialiseerd in voedings- en metabolische psychiatrie. Haar visie: Heb je een mentaal/psychisch probleem? Kijk eerst naar je dieet! 

Haar eigen verhaal:  

Decennia lang heb ik een vetarm, cholesterolarm, vezelrijk en caloriearm dieet gevolgd en regelmatig aan lichaamsbeweging gedaan. In 2007, toen ik in de veertig was, kreeg ik een aantal ingrijpende gezondheidsproblemen, waaronder het chronisch vermoeidheidssyndroom, fibromyalgie, migraine en PDS. Nadat ik verschillende Harvard-specialisten had gezien die een groot aantal gespecialiseerde tests deden en niets verkeerds hadden gevonden, besloot ik met mijn dieet te experimenteren. Na ongeveer zes maanden van vallen en opstaan ​​was ik symptoomvrij.

Het onorthodoxe dieet dat ik tegenkwam was bijna precies het tegenovergestelde van wat ons werd verteld dat gezond voor ons is: een vetrijk, cholesterolrijk en vezelarm dieet dat voornamelijk bestaat uit vlees, zeevruchten en gevogelte, met heel weinig plantaardig voedsel. Deze vreemde manier van eten had niet alleen al mijn mysterieuze kwalen opgelost, het verbeterde ook mijn humeur, energie en concentratie. Deze verrassende ervaring bracht mij op een zoektocht naar inzicht in de voedingswetenschap (een onderwerp dat helaas niet wordt onderwezen op de medische opleidingen) en het snijvlak tussen voeding en geestelijke gezondheid (een onderwerp dat helaas niet wordt onderwezen in opleidingsprogramma's voor psychiatrische residenties). Ik integreer nu al meer dan tien jaar voedingsprincipes in mijn klinische praktijk. 

Amber O'Hearn

Ik ben een beetje fan van haar. Een paar IQ punten teveel maar ze heeft zich zeer grondig verdiept in voeding en carnivoor en weet dit heel helder en genuanceerd over te brengen. Absolute tip!  


L. Amber O’Hearn heeft een eclectische achtergrond, met academische publicaties op verschillende gebieden, waaronder theoretische wiskunde, cognitieve psychologie, computationele taalkunde en, meer recentelijk, evolutionaire voeding en biologie. Ze bestudeert en experimenteert met koolhydraatarme, ketogene diëten sinds 1997, en is vooral geïnteresseerd in evolutionaire beperkingen en verschillen tussen soorten. Amber eet sinds 2009 carnivoor: een vrijwel plantvrij dieet. 

Dr. Paul Mason, sportgeneeskundige 

 Dr. Paul Mason heeft een Fellowship-opgeleide sport- en bewegingsgeneeskundige met diploma's in geneeskunde, fysiotherapie en arbeidsgezondheid. Na een aantal jaren patiënten te hebben behandeld en lezingen te hebben gegeven over koolhydraatarme en ook carnivoor diëten, is hij nu een internationaal erkende autoriteit op dit gebied.


Ik vind zijn youtubevideo's over bloedwaarden en dan met name de (on)zin over cholesterol erg interessant. Ook legt hij goed uit over waarom vezels niet noodzakelijk zijn, of soms zelfs alleen maar last geven. Alles met nuance en direct gebaseerd op onderzoek. Hij gaat wel goed de diepte in van de biochemie, daar word ik heel blij van maar je moet er van houden. In interviews is het makkelijker volgbaar. Hij is nuchter en genuanceerd, erg prettig en leerzaam!

Nina Teicholz, onderzoeksjournaliste

Nina Teicholz is onderzoeksjournaliste en leider op het gebied van voedingsverslaggeving, die de conventionele kennis op het gebied van voedingsvet ter discussie stelt, in het bijzonder de vraag of verzadigd vet hartziekten veroorzaakt en of vet je echt dik maakt. (Spoiler: nee.)

Haar visie gaat zowel over politiek als over wetenschap, en het onderzoek van Nina Teicholz bevestigt dat de traditionele voedingsmiddelen die zo gedemoniseerd worden (vlees, kaas, eieren, boter) veilig zijn en zelfs goed voor de gezondheid.

Zelf vind ik haar uitleg over vet in ons dieet en de ranzige politieke en financiële spelletjes die gespeeld werden rondom de onderzoeken daarnaar fantastisch en inzichtgevend.  

Dr. Shawn Baker, orthopedisch chirurg

Shawn Baker M.D. is de medeoprichter van carnivore.diet en Revero, orthopedisch chirurg, toonaangevende autoriteit op het gebied van de behandeling van ziekten met medische voedingstherapie, een Amazon-bestsellerauteur, wereldkampioen atleet, internationaal spreker, podcastpresentator en consultant. 

Dr. Ken Berry, huisarts  

Dr. Ken Berry is praktiserend huisarts die sinds 2003 geneeskunde beoefent. Hij is gepassioneerd pleitbezorger van gezondheid op zijn YouTube-kanaal, waar hij meer dan 2 miljoen abonnees heeft. Naast zijn online aanwezigheid is hij actief in de Keto- en carnivoor-gemeenschap en staat hij vooral bekend om zijn directe, no-nonsense benadering van gezondheid en welzijn. 

Ik vind hem toegankelijk, hij heeft bijzonder veel korte uitlegvideo's over allerlei onderwerpen waar je, aangaande carnivoor, misschien meer over wil weten. Soms vind ik dat die toegankelijkheid wat teveel komt aanschuren tegen al te simplistisch of generalistische stellingen, maar toch zeker een aanrader.